Quantcast
Channel: Arkitera Mimarlık Merkezi - Proje
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1955

SO Çayyolu

$
0
0

Tasarım Ekibi : Gül Güven
Mimarlık Ofisi : VEN Mimarlık

SO Çayyolu, Başkent Ankara’nın yeni yaşam merkezi haline gelen Çayyolu ilçesi sınırları içinde bulunmaktadır.

Açılı yüzeyleri ve dinamik formu ile, başkentte ulaşımın en önemli arterlerini birbirine bağlayan bulvar üzerinde yükselmektedir.

Bina ana caddeden 30m geri çekilerek podyum üzerinde yükselen 3 farklı büyüklükte kütlenin üst üste konması ile oluşan bir kuledir. Bina bulvardan kademe kademe çekilerek yükselir. Arsada ön ve arka yol arasında olan 16 m ‘lik kot farkı sebebiyle alışveriş merkezi, konut ve ofis bloğunun giriş kat seviyesi altında oluşturulmuştur. Konut ve ofis girişleri üst kotda yeralan diğer yolda yer alması ve ticaretle ayrılması olumlu bulunmuştur.

Yapıda bağımsız üç kütle üst üste konumlanırken kütlelerin birleşimlerinde geniş yeşil teraslar kurgulanmıştır. Yapı, üç kademeli olarak çözümlenirken, kat bahçeleri kullanılarak yatayda ve düşeyde parçalanmış, farklı malzeme kullanımıyla ayrıştırılmış ve kütlelerin kompozisyonu bu çerçevede sağlanmıştır. Bu yöntem, ölçek konusunda yapının çevreye uyum sağlamasında esneklik sağlamaktadır.

Bu kütlelerden bazayı oluşturan ilki ticari birimleri, ikincisi yatay konut bloğunu, üçüncüsü ise ofis kulesini içermektedir. Yapının kütle ve cephe kompozisyonu parçalılık üzerine kurulmuştur. Hem kule tasarımında hem de bazaların ele alınışında, gerek komşu binaların ölçeğiyle benzeşmek gerekse içerideki çoklu kullanımı dışa yansıtmak adına, yapı kütle hareketleriyle parçalanmış, bu parçalanma renk ve doku farklılıklarıyla vurgulanmıştır. Farklılaşmayla aynı zamanda bazadaki ticari birimlerin kimliksel özerkliğinin, mimari dilin ayrıştırılmasıyla dışa vurulması sağlanmıştır. İlk kütlenin üzerindeki platform konutlar için, açık / kapalı sosyalleşme alanlarını içermektedir. Bahçe, fitness center ve SPA alanları, üzeri kapanabilir havuz, tüm sosyalleşme alanına servis veren bir havuz bar, residence kullanımına ayrılmıştır.

Binanın cephe kabuğunu oluşturan iki farklı sistem kullanılmıştır. 3 boyutlu bir dokuya sahip güneş kontrolü sağlanmış kabuğu oluşturan cam giydirme cephe, farklı açılardaki kırılmalar sayesinde gündüz değişken yansıma etkileri sağlarken, gece binanın aydınlatılmasını sağlayan yan yüzeyler oluşturmaktadır. Yükselen kulede ise, açık terasların açıları kütle kompozisyonundaki kontrastı oluştururken, gece yine aydınlatmaya altlık oluşturacak opak yüzeyleri oluşturur.

Bulvar üzerinde yol alan biri, kuleyi günün farklı saatlerinde farklı yansımaları ile değişik biçimlerde algılayacaktır. Zemin bloğunun kristalsi yapısında orta aksta yer alan yarık ise baza için çekici bir giriş tanımlamaktadır.

SO 7500 m²arsa üzerinde 41.000 m² toplam inşaat alanına sahip 37katlı, 22 katlı ofis kulesi, 8 kat konut ve 4 kat ticari birimlerden oluşmaktadır. Bodrum kat otopark ve teknik hacimleri içeren karma kullanımlı bir proje olmakla beraber yapının inşaatı devam etmekte ve 2019 da bitirilmesi hedeflenmektedir.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1955

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue