Quantcast
Channel: Arkitera Mimarlık Merkezi - Proje
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1955

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ortak Çalışma Alanı ve Kafeterya

$
0
0

Tasarım Ekibi : Kerem Yazgan,Begüm Yazgan,Aylin Köse,Aslı Saraçoğlu
Mimarlık Ofisi : Yazgan Tasarım Mimarlık

Yazgan Tasarım Mimarlık tarafından tasarlanan ortak çalışma alanı ve kafeterya projesi, ODTÜ’nün Ankara kampüsünde konumlanıyor.

Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:

Proje, öğrenci ve akademisyenler için tasarlanan kolektif çalışma alanları ile birlikte etkileşimi arttırarak bilgi üretimine katkı sağlamayı, aynı zamanda da sosyal faaliyetler için kaliteli bir platform oluşturmayı amaçlamaktadır. Konum olarak Ar-Ge çalışmalarının yürütüldüğü Teknokent bölgesine yakın olması nedeniyle, projenin çeşitli araştırmalar için kuluçka görevi üstleneceği öngörülmektedir. 24 saat aktif olarak çalışacak olan bina, kampüsteki kütüphane ve benzeri çalışma alanlarına da alternatif oluşturacaktır. Projedeki temel tasarım prensibi, çeşitli sistemler ve mimari elemanlar yoluyla doğa ile mimariyi bir araya getirmek, bütünleştirmektir.

Ortak çalışma alanı ve kafeterya, bu iki fonksiyonun ihtiyaçları doğrultusunda özelleşebilmek adına iki ayrı hacim olarak var olmaktadır. Hacimler bir plaza ile birbirinden ayrılmaktadır. Bu plaza, kafeterya ve ortak çalışma alanının girişlerini tanımlamakta, alanın farklı kotları arasındaki iletişimi kurmakta ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Doğa ile mimariyi bütünleştirme fikri, hacimlere nüfuz ederek iç mekân ve dış mekan arasındaki ayrımı belirsizleştirmeyi amaçlayan seralar ve avlular formunda var olmaktadır. Sera ve avlular doğal ışığın mekânların her köşesine ulaşmasını ve her bir masanın sera veya avlu kenarında konumlanarak yeşil ile doğrudan ilişki kurmasını sağlamaktadır. Ayrıca yeşil ögelerin kullanımı yoğun güneş ışığını filtreleyerek, keyifli yeme-içme ve çalışma mekânları oluşturmaktadır. Yatay düzlemdeki şeffaflık devamlı bir görsel iletişimi sağlarken, aynı zamanda fiziksel ayrımlarına rağmen hacimleri bütünleştirmektedir.

Ortak çalışma ve kafeterya alanlarının kütlesel organizasyonu bir ritim yoluyla oluşmaktadır. Sürekli büyüyecek şekilde ölçülenen bu ritim, sera ve avluların konumlarını belirleyerek hacimleri çeşitli oranlarda boyutlandırmaktadır. Çalışma alanları oranlarındaki çeşitlilik tekli, ikili, üçlü, dörtlü ve esnek çalışma mekânları olarak farklılaşmaya olanak sağlamıştır.

Proje alanını çevreleyen caddelerden referans alan ve alanı bir uçtan diğer uca kadar kat eden yaya yolu, aynı zamanda hacimleri bağlayarak, hem birbirleriyle hem de çevreleriyle olan ilişkiyi güçlendirmektedir. Yaya aksı sera ve avluları da birbirinden ayırarak farklı nitelikte mekânlara dönüşmelerine olanak sağlamaktadır.

Servis alanları, lineer hacimler içerisinde kompakt bir şekilde toplanarak ana mekânları bölmeyecek ve güneş ışığını kesmeyecek şekilde, ortak çalışma ve kafeterya binalarının kuzey cephesinde konumlanmaktadır.

Projenin özelliklerinden biri de enerji verimlilik prensipleri doğrultusunda tasarlanmış olmasıdır. Bu nedenle, güneş panelleri, yeşil çatı ve duvar ile birlikte enerji verimli aydınlatma sistemleri projeye entegre edilmiştir.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1955

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue