
Tasarım Ekibi : Dila Gökalp
Mimarlık Ofisi : Dila Gökalp Architects
DGA'nın ürettiği veritabanı ve haritalama projesi İstanbul'daki nitelikli endüstri mirası yapılarını daha iyi anlamak, potansiyelini ortaya koymak ve bilgiyi paylaşmayı amaçlıyor.
DGA, projeyi anlatıyor:
Adaptive re-use (nitelikli dönüşüm) kapsamında değerlendirilebilecek olan projelerimizi biraz daha derinleştirmek için yaptığımız bilgi birikimini bir tasarım araştırması projesiyle gündelik hayatın parçası haline getirerek herkesin kullanabilmesini istedik. Böylece DGA ekibi olarak endüstri mirasına dikkat çekerek bu yapılarla ilgili farkındalık yaratmak ve kent hayatına katılmalarını sağlamak amaçlı bir tasarım araştırması kurguladık.Buna göre Istanbul’un endüstri mirası araştırılıp belgelendi ve haritalandı. Bu haritalama ayrıca, tasarlanan bir “mobile application” ve web sayfası sayesinde herkesin kullanımına açılıp gündelik hayatın parçası olma fırsatını veriyor. Bir tasarım araştırması yapmak amaçlı yola çıktık, DGA ekibini heyecanlandıran bu endüstri yapılarının mekânsal ve yapısal özellikleri anlamak için. Karşımıza çıkan külliyatı anlamak ve bunun daha ulaşılabilir bir bilgi haline gelmesi gerektiğini düşünerek bu çalışmayı kurguladık.
Doç. Dr. Gül Köksal’ın 2002 senesinde yapmış olduğu doktora tezinden hareketle, Istanbul’da endüstri mirası olarak 43 adet yapı listelenmiş durumdaydı. Araştırma ekibimiz ince ve detaylı bir çalışmayla bu yapıların sayısını 170 adete çıkardı. Bu yapıların peşine düşerek hem arşiv taraması yaparak hem de yerinde inceleyerek haritaladık ve veritabanı oluşturduk. Veriler şu başlıklar altında toplandı:
- Üretim tipi
- İsmi
- Kuruluş Tarihi
- Konumu
- Yapı Hakkındaki Bilgiler
- Mimari Özellik
- Bugünkü Durum ve İşlev
- Mimari Dönüşüm Düşleri
- Fotoğraflar